Ensimmäiset ajatuspajat/ajatushautomot perustettiin Yhdysvalloissa. Sieltä think tank -idea levisi Eurooppaan ja lopulta myös Suomeen.
Ajatuspajat ovat keskenään hyvin erilaisia. Suomessa ne ovat kooltaan pieniä, mutta esimerkiksi Saksassa demareita lähellä olevan ajatuspajan palveluksessa on peräti noin 600 työntekijää.
Suomessa on ollut tähän mennessä ajatuspaja tai vastaava kaikilla eduskuntapuolueilla Perussuomalaisia lukuunottamatta. Nyt puute korjaantui kun Suomen Perusta on aloittanut toimintansa.
Vanhan vitsin mukaan ”ennustaminen, mutta erityisesti tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa”. Sitä se todellakin on, ja siksi on tarpeen selvittää missä mennään ja miten tästä eteenpäin.
Vaihtoehtoisia etenemissuuntia on usein lukematon määrä. Siksi päättäjät tarvitsevat tietoa päätöksentekoa helpottamaan. Mututuntumalta ratkaisuja ei kannata tehdä.
Ajatuspaja Suomen Perustan ensimmäinen toimi oli euron vaikutusten selvittäminen. Käytännön työn teki Pellervon taloustutkimus. Miten tästä eteenpäin eli johtopäätösten teko on sitten poliittisten päättäjien asia.
Seuraavana on vuorossa maahanmuuton vaikutusten selvittäminen. Mitä se kaiken kaikkiaan maksaa suomalaiselle yhteiskunnalle? Entä miten tästä eteenpäin? Mitä eri vaihtoehdot käytännössä tarkoittavat?
Tänä vuonna selvittelyn kohteena ovat myös kunnalliset palvelut. Olemmehan tilanteessa, että palvelujen ylläpito ja varsinkin palvelujen laajentaminen vaativat verotuksen kiristämistä. Onko meillä siihen enää ”varaa”, vai onko meillä olemassa muitakin vaihtoehtoja? Mitkä palvelut on säilytettävä maksuttomina? Mistä palveluista kansalaiset ovat valmiit maksamaan ja kuinka paljon?
Suomen Perusta -säätiön hallituksen puheenjohtaja on allekirjoittanut. Muu hallituksen jäsenet ovat kansanedustajat Hanna Mäntylä, Pirkko Mattila, Jussi Halla-aho ja Jussi Niinistö sekä Perusnuorten pj. Simon Elo ja prof. emeritus Erkki Havansi. Ajatuspajan toiminnanjohtajana toimii filosofian maisteri Simo Grönroos.
Nämä nettisivumme ovat vielä alkuvaiheessa. Ajan mittaan tänne kertyy monenlaisia ajankohtaista ja kiinnostavia asioita. Poikkea myöhemminkin.